Pech voor Jeffrey Herlings

De eerste dag van de MXGP van Arnhem is bijgewoond door veel toeschouwers. Hoewel de lucht soms dreigde bleef het de hele dag droog, met op het eind van de dag nog even zonneschijn.

Voor Jeffrey Herlings, net hersteld van een ernstige nekblessure, was de Nederlandse Grand Prix al aan het eind van de vrije training voorbij. Hij kwam ten val en brak zijn rechter sleutelbeen. Hij was wel de snelste in de vrije training.

De eerste manche van de WMX leek winst op te gaan leveren voor Lynn Valk, maar in de slotfase kwam de matig gestarte Lotte van Drunen, die een week eerder haar 16e verjaardag vierde, sterk opzetten en greep de zege. De derde plaats was voor de Spaanse Daniela Guillen voor de Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan. Shana van der Vlist uit het naburige Apeldoorn werd zesde. Met Britt Jans-Beken als negende en Danee Gelissen eindigden nog twee Nederlandse vrouwen bij de beste tien.

In de EMX250 was het initiatief lang voor Cas Valk. Iets over de helft van de race werd de leiding overgenomen door Ivano van Erp, die enkele ronden later zwaar ten val kwam en zondag niet meer in actie zal komen. De eerste plaats werd overgenomen door de Italiaan Ferrucio Zanchi, wiens landgenoot Andrea Bonacorsi de tweede plaats nog afpakte van Valk, die als derde over de finish kwam. Kay Karssemakers eindigde als zesde en Kjeld Stuurman werd negende.

De MX2 en de MXGP reden hun kwalificatierace, die de startposities voor de beide manches van zondag bepalen en tevens WK-punten opleveren. Rick Elzinga ging lang aan de leiding in de MX2, maar werd uiteindelijk vierde achter de Belg Lucas Coenen, de Duitser Simon Längenfelder en de Belg Liam Everts. De negende plaats ging Roan van de Moosdijk. In de MXGP ging Glenn Coldehoff lang aan de leiding, maar hij moest buigen voor de Fransman Romain Febvre, die recent vijf GP’s op rij won. De negende plaats was voor Brian Bogers.