Veel publiek bij MXGP Arnhem

De eerste MXGP in Arnhem is een groot succes worden. De talrijk opgekomen toeschouwers genoten de hele dag in de zon van prachtige races. Winnaars werden Romain Febvre (MXGP), Liam Everts (MX2), Lotte van Drunen (WMX) en Andrea Bonacorsi (EMX250).

Glenn Coldenhoff had z’n zinnen gezet op de overwinning bij de MXGP, maar hij moest zich tevreden stellen met de vierde plaats. Tot kort voor het eind van de tweede manche leek hij nog aanspraak te kunnen maken op de derde plaats, maar het lukte hem net niet om de Zwitser Jeremy Seewer te passeren. Zodoende ging de derde plaats naar Seewer. De Fransman Romain Febvre reed opnieuw zeer sterk en won voor de zevende keer dit jaar (van de laatste acht races) een GP. In de strijd om de wereldtitel deed de Spanjaard Jorge Prado wederom goede zaken door tweede te worden en zijn ruime voorsprong op Febvre te behouden.

De MX2 leek een geheel Belgisch podium te worden, maar de Duitser Simon Längenfelder verhinderde dat, met dank aan de Belg Liam Everts die in de laatste ronde zijn landgenoot Jago Geerts achter zich wist te houden. Dat leverde Everts de zege op voor Lucas Coenen, die winnaar was geworden indien Geerts voor Everts over de finish was gekomen. Rick Elzinga reed sterk, maar werd niet beloond. In de eerste manche viel hij in de slotronde en verloor zijn vierde plaats, in de tweede race moest hij opgeven. Beste Nederlander werd nu Roan van de Moosdijk, die twee keer als achtste over de finish kwam.

Lotte van Drunen zorgde ervoor dat het Wilhelmus op Motorsportpark Gelderland Midden eenmaal kon worden gehoord. De 16-jarige Sliedrechtse won na gisteren ook vandaag en deed dat met overmacht door 40 seconden voor de Spaanse Daniela Guillen over de finish te komen. “Fantastisch, mijn eerste GP-zege en dan ook nog met een zo grote voorsprong”, was de reactie van de winnares. De derde plaats op het podium was voor Lynn Valk.

Ook twee Nederlanders op het podium in de EMX250, Cas Valk werd tweede en Kay Karssemakers derde. Beiden waren teleurgesteld, want Valk werd gisteren vanwege een lichte overschrijding van het toegestane geluid na afloop van de race teruggezet van de derde naar de achtste plaats. De winst vandaag was een schrale troost voor hem. Karssemakers had op meer gehoopt, maar door valpartijen zat er niet meer in dan de derde plaats totaal. De winst ging naar de Italiaan Andrea Bonacorsi.