Nederlanders kansrijk in alle klassen

Tijdens de MXGP van Arnhem komen vier klassen aan de start, drie meetellend voor het wereldkampioenschap, één voor het Europees kampioenschap. Voor het WK rijden de klassen MX2 (voor rijders tot en met 23 jaar op lichtere motoren), MXGP (de topklasse, waarin wordt gereden op zwaardere motoren) en de WMX, de klasse voor vrouwen. Voor het EK wordt gereden in de klasse EMX250.

Gelet op de resultaten in de tot nu toe verreden wedstrijden mag op voorhand worden gerekend op prima resultaten van de Nederlandse deelnemers. In de MXGP zijn Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen de laatste weken erg goed bezig. Vlaanderen won een manche in de Tsjechische GP, Coldenhoff werd zowel in België als Finland derde in het dagklassement. Wat hem betreft mag na afloop van de GP het Wilhelmus voor hem worden gespeeld. Jeffrey Herlings maakte in Finland zes weken na een gebroken nekwervel te hebben opgelopen zijn rentree en zijn presteren daar doet vermoeden dat hij in Arnhem zeker voor de overwinning kan gaan. Buitenlandse tegenstand komt er in de vorm van de Spaanse klassementsleider Jorge Prado, de Fransman Romain Febvre, de weer van een beenbreuk herstelde voormalige wereldkampioen Tim Gajser uit Slovenië en de Zwitser Jeremy Seewer.

In de MX2 hebben Kay de Wolf en Roan van de Moosdijk dit jaar al op het podium gestaan, De Wolf won zelfs de GP van Letland. Beiden hebben recent moeten afrekenen met blessures, waardoor ze in de WK-stand iets achterop zijn geraakt. Rick Elzinga, de Europees kampioen MX2 van 2022, doet het goed in zijn eerste jaar in de GP’s. Kan hij in Arnhem zijn eerste podiumplaats gaan behalen? Het klassement wordt aangevoerd door de Italiaan Andrea Adamo, die zowel op de zandbanen in Letland als het Belgische Lommel iets minder goed presteerde dan op de harde banen. Voor de Belgische toeschouwers zou er een mooie uitslag kunnen komen, want Jago Geerts, Liam Everts en Lucas Coenen hebben dit jaar al op de hoogste trede van het erepodium gestaan. Een andere kandidaat voor een podiumplaats is de Duitser Simon Längenfelder.

Een voor Nederland zeer interessante klasse is de WMX, de klasse voor vrouwen. Afgelopen jaar werd Nancy van de Ven als eerste Nederlandse wereldkampioen. Helaas is ze nu door een zware blessure langdurig uitgeschakeld. Maar er zijn meer Nederlandse rijdsters die heel goed presteren. Zoals Lynn Valk, die vorig jaar tweede werd in het WK en nu de vierde plaats inneemt na vier van de slechts zes wedstrijden. Voor Shana van der Vlist wordt de GP van Arnhem min of meer een thuiswedstrijd, want zij is afkomstig uit Apeldoorn. Door een enkelblessure heeft ze dit jaar nog niet kunnen laten zien hoe goed ze is; vorig jaar sloot ze het WK als vierde af. Hoogst geklasseerde Nederlandse nu is Lotte van Drunen, die deze week 16 is geworden. Zij bezet de derde plaats en won twee manches. Eerder dit jaar werd ze ongeslagen Europees kampioen door alle twaalf manches winnend af te sluiten. Het klassement wordt aangevoerd door de Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan, met de Spaanse Daniela Guillen op de tweede plaats.

In de EMX250 bezet Kay Karssemakers de tweede plaats. Hij eindigde in alle verreden manches (dat zijn er twaalf) bij de eerste zes en presteert dus heel regelmatig. Hij won eenmaal een manche, maar was nog geen totaalwinnaar. Dat laatste is Ivano van Erp wel, want hij zegevierde in de wedstrijd in Letland. Van Erp staat nu zesde in het klassement. Eén plaats hoger is voor Cas Valk, die na zijn Europese titel EMX125 van afgelopen jaar vorige maand in Tsjechië Europees kampioen EMX2T werd, een klasse uitsluitend bestemd voor tweetakten.

Opzet van een Grand Prix

Elk van de vier klassen begint op zaterdag met trainingen. De eerste training is een vrije training, de tweede een tijdtraining. Voor de WMX en de EMX250 bepaalt de tijdtraining de startopstelling voor de beide manches, waarvan de eerste op zaterdag wordt verreden en de tweede op zondag. Voor de MXGP en de MX2 is de tijd bepalend voor de opstelling achter het starthek van de kwalificatierace. De uitslag van die race bepaalt de startopstelling voor de beide manches. Nieuw dit jaar is dat de kwalificatieraces van de MXGP en de MX2 ook worden beloond met punten meetellend voor het wereldkampioenschap. De eerste tien krijgen punten, van 10 voor de winnaar tot 1 voor de tiende.

In de beide manches zijn er WK- en EK-punten te verdienen voor de eerste twintig. De winnaar wordt beloond met 25 punten, 22 zijn er voor de tweede, 20 voor de derde, 18 voor de vierde, 16 voor de vijfde en dan met één aftellend tot de twintigste plaats.

Voor de bepaling van het dagklassement gelden in de MXGP en de MX2 uitsluitend de op zondag in de beide manches behaalde punten.

De eerste drie per klasse worden aansluitend aan de tweede manche gehuldigd.

Tijdschema MXGP Arnhem

Op zaterdagochtend wordt er iets voor acht uur begonnen met de trainingen. Die gaan door tot kwart voor drie, daarna volgen de wedstrijden. Onderstaand tijdschema is onder voorbehoud van wijzigingen.

Zaterdag 19 augustus:

15.00 uur WMX, 1e manche, 20 minuten plus 2 ronden

15.45 uur EMX250, 1e manche, 25 minuten plus 2 ronden

16.35 uur MX2, kwalificatierace, 20 minuten plus 2 ronden

17.25 uur MXGP, kwalificatierace, 20 minuten plus 2 ronden

Zondag 20 augustus:

09.40 uur EMX250, 2e manche, 25 minuten plus 2 ronden

10.25 uur MX2, warm-up, 15 minuten

10.45 uur MXGP, warm-up, 15 minuten

11.30 uur WMX, 2e manche, 20 minuten plus 2 ronden

13.15 uur MX2, 1e manche, 30 minuten plus 2 ronden

14.15 uur MXGP, 1e manche, 30 minuten plus 2 ronden

16.10 uur MX2, 2e manche, 30 minuten plus 2 ronden

17.10 uur MXGP, 2e manche, 30 minuten plus 2 ronden